Türkiye'de Çalışmak Benim için Bir Hayalin Gerçekleşmesi!

Oct 27, 2020

Boğaziçi Üniversitesi'nin 2013 yılında başlattığı uluslararası konuk programı Boğaziçi Chronicles'ın Ekim ayı konuğu Fransız "Land Artist" Saype oldu. 27 Ekim'de moderatörlüğünü ünlü sokak sanatçısı No More Lies'ın gerçekleştirdiği söyleşiye katılan Saype, "Türkiye'de çalışmak benim için bir hayalin gerçekleşmesi" ifadelerini kullandı.

ABD merkezli iş dergisi Forbes'ın sanat ve kültür alanında 30 yaş altı en yetenekli sanatçılar arasında yer verdiği Land Artist Saype, Tekfen Holding iş birliğiyle gerçekleşen Boğaziçi Chronicles'ın konuğu oldu. Sanatçı 15 - 30 Ekim arasında Boğaziçi Üniversitesi Güney Kampüs Üstün Ergüder Meydanı çimlerini içeriğinde bulunan su, kömür ve kireçtaşı gibi maddeler ile doğada yüzde yüz çözünebilen, kendi ürettiği boyası ile boyayarak büyük bir fresco meydana getirdi.

27 Ekim'de Boğaziçi Üniversitesi'nin simge yapılarından biri olan Albert Long Hall'de gerçekleşen söyleşide, Saype, dünyada göçmenlik gibi krizler sonrası Avrupa ve ABD’de çekilen duvarlara işaret etti. İyimser bir şekilde bu problemlere karşı ortak çözümler aranması gerektiğini söyleyen Saype sözlerini, “'Beyond Walls' ile dünya çapında bir hareket başlattık. Bu projede son yıllarda nükseden göçmenlik krizi çok etkili. Ancak ABD’nin Meksika’da ve Avrupa’nın da Akdeniz’de yaptığı gibi duvarlar yaratmak bir çözüm değil. Eğer çözüm bulmak istiyorsak, birlikte hareket etmeliyiz. Ben de bir sanatçı olarak bu duvarlardaki tuğlalardan bir tanesini sökebilirsem çok mutlu olurum" diyerek sürdürdü.

Sembolik olarak dünyanın en büyük insan zincirini yaratmak amacıyla yola çıkarak başlattığı projesiyle Saype, 7 yıl içinde dünyada 30'dan fazla şehri gezmeyi planlıyor. Yaptığı çalışmalarla Saype, derin doğamızı sorgulamayı amaçlarken aynı zamanda insanları karşılıklı yardımlaşmaya ve nezakete davet ediyor.

“Doğayı etkilemeden insanları etkilemek” mottosu ile yolan çıkan Saype, yüzde yüz doğal içerikler kullanarak geliştirdiği boyalarla “Land Art” çalışmalarını yaptığını dile getirerek çeşitli bitki ve ağaçlardan birçok renkte pigmentler elde edebildiğini anlattı. Çalışmalarında genellikle siyah ve beyazı tercih eden Saype, eserlerini tamamladıktan sonra gökyüzünden çekilen fotoğrafların kendisi için öneminiyse ”'Beyond Walls'ta siyah ve beyaz tonlara sahip eller birbirini sarıyor. Çalışmalarımı şehirlerin manzara açısından dikkat çekici yerlerinde yapıyorum. Yapılan çalışmaların fotoğraflanması bu sebeple önem kazanıyor. Drone kullanarak doğan güneş ile eserin fotoğrafını çektiğinizde çalışma çok daha farklı bir anlam kazanıyor" sözleriyle açıkladı.

--

The guest of the international guest program Boğaziçi Chronicles, launched by Boğaziçi University in 2013, was French "Land Artist" Saype in October. On October 27, in the master talk moderated by renowned street artist No More Lies, Saype said "a dream come true for me by working in Turkey".

Land Artist Saype, one of the most talented artists under the age of 30 in the field of art and culture in the US-based business magazine Forbes, was the guest of Boğaziçi Chronicles, which was organized in collaboration with Tekfen Holding. Between 15 and 30 October, the artist produced a large fresco by painting the grass of Boğaziçi University South Campus Üstün Ergüder Square with materials such as water, coal and limestone in its content, and with its own paint, which can be dissolved in nature.

In the interview that took place on October 27 at Albert Long Hall, one of the landmarks of Boğaziçi University, Saype pointed to the walls that were built in Europe and the USA after the world crisis such as immigration. Saype expressed optimistically “Common solutions should be sought against these problems, and we started a worldwide movement with ‘Beyond Walls’. The immigration crisis that has relapsed in recent years is very important in this project. However, creating walls is not a solution, as the US does in Mexico and Europe does in the Mediterranean. If we want to find solutions, we must act together. I, as an artist, would be very happy if I could remove one of the bricks on these walls.”

Saype is planning to visit more than 30 cities around the world in 7 years, with the project that he started to symbolically create the world's largest human chain. With his work, Saype aims to question our deep nature and at the same time invites people to mutual aid and kindness.

Saype, who started out with the motto of “Affecting people without affecting nature”, stated that he was doing “Land Art” works with paints produced by himself using 100% natural ingredients and said that he could obtain pigments in many colors from various plants and trees. Saype generally prefers black and white in his works, and the importance of the photographs taken from the sky after completing his works is for him, “In ‘Beyond Walls’, hands with black and white tones surround each other. I do my works in remarkable places of the cities in terms of scenery. This is why photography of the work becomes important. When you take a photo of the work with the rising sun, the work gains a different meaning.”